POZITIVNO MATERINSTVO

Zašto je bitno da dete provodi vreme kod oba roditelja

Kada smo se razveli moja najveća briga je bila kako će naš petogodišnji sin podneti odsustvo tate iz njegovog svakodnevnog života, koliko će to ostaviti uticaj na njegov emotivni razvoj i kako umanjiti štetu koju će mu naš rastanak doneti. Posegla sam za savetima dečjeg psihijatra koji je istakao da je prisustvo oba roditelja u dečjim životima neophodno, koliko je važno da deca osećaju da su za nas najbitnije osobe u životu, da ćemo ih zauvek voleti i uvek za njih tu biti. To su ključni uslovi kako bi dete odraslo u kompletnu osobu.

Kada se roditelji rastanu često se pitaju šta je za njihovu decu najbolje. Da li je bolje da više vremena provode sa majkom, ili je bolje da provode vreme sa oba roditelja podjednako. Prema novim istraživanjima, za decu je mnogo korisnije da provode vreme sa oba roditelja, posebno kada je u pitanju spavanje male dece kod mame i kod tate, jer to ništa ne može kompenzovati u kasnijem periodu njihovog razvoja. Istraživanja su pokazala da ovo ima izuzetno pozitivan efekat na odnos dece i roditelja koji je neophodan za razvoj deteta.  Ciklus pripreme za spavanje, uspavljivanja, buđenja, doručka… detetu i ocu pomaže da jedni o drugima uče, učvršćuje njihovu bliskost što će biti od velikog značaja za njihov budući odnos i razvoj emotivnog sklopa deteta.

Roditelji trebaju da prevaziđu konflikte koji oni sami imaju i shvate važnost vremena koje dete provodi sa oba roditelja. Ako se niste slagali u braku i rastali ste se kako bi svi bili srećniji, nemojte dopustiti svom egu da utiče na dalji razvoj vašeg odnosa sa ocem vaše dece. Osvestite činjenicu da ćete vi sa osobom sa kojom imate decu, zauvek imati odnos i samo od vas zavisi da li će taj odnos biti dobar ili loš, a ono što je najbitnije je činjenica da upravo od toga zavisi stabilnost, samopouzdanje i emotivna zrelost vaše dece kao odraslih ljudi.

O RODITELJSTVU NAKON RAZVODA pročitajte u prethodnom postu.

Mi ne možemo vratiti vreme, niti odluke koje donosimo, a kada rodimo decu, mi zaista više nismo sami na ovom svetu i naša misija kao roditelja je da od dece napravimo ljude. Nemojte dopustiti svojoj sujeti da kreira život vas i vaše dece, a već pričajte novu priču, kreirajte nove odnose sa vašim bivšim partnerom, kreirajte nove odnose sa vašom decom.

Vi ste ti koji sada imaju tu moć samo je trebate osvestiti i fokusirati se upravo na vaše i njihovo novo sutra. Možda će vam biti teško kada vaše dete prvi put prespava kod oca, možda ćete biti zabrinuti kako će sve proći ili će vam možda inat koji osećate u svom besu otežati da budete u skladu sa tom odlukom, ali budite sigurni da činite najbolje za svoje dete. Kada to osvestite, biće vam lakše i osećaćete se mnogo opuštenije i srećnije, a samim tim bićete bolja majka svojoj deci, jer za njih činite pravu stvar!

 

Leave a Reply

Required fields are marked*