POZITIVNO MATERINSTVO

Uticaj razvoda na tinejdžere

Razvod je uvek bolan. Bolno je za roditelje, decu, bliske prijatelje i širu porodicu. Svako od nas reaguje drugačije na bol, zavisno od toga ko smo i u kojoj smo životnoj fazi. Tinejdžeri su posebno ranjiva kategorija, zato pišem ovaj tekst, iako su moja deca još uvek mala, kroz razgovore sa mnogim razvedenim roditeljima, uvidela sam da koliko je obema stranama teško, kada se suočavaju sa ovim životnim izazovom.

Svaki tinejdžer i svaka porodica su jedinstveni. Tako su razlozi i dinamika svakog razvoda različiti. Stoga je vrlo teško predvideti kako će određeni tinejdžeri reagovati na razvod njihovih roditelja.

Međutim, istraživanja pokazuju da postoje značajni faktori rizika koji utiču na tinejdžere čiji se roditelji razvode. U poređenju sa tinejdžerima čiji roditelji nisu razvedeni, istraživanja pokazuju da su tinejdžeri iz razvedenih porodica češće:

 • Agresivniji
 • Više zabrinuti
 • Više popuštaju u školi
 • Više seksualno aktivni u ranijoj dobi
 • Imaju veću stope delinkvencije
 • Imaju veću stopu zavisnosti od droge i alkohola

Ova istraživanja ne definišu da će svi tinejdžeri iz razvedenih porodica imati navedene probleme. Takva istraživanja samo sugerišu da ovi tinejdžeri imaju povećan rizik ovakvih oblika ponašanja. Povećani faktori rizika naglašavaju prirodu mogućih problema sa kojima se tinejdžeri suočavaju kada se roditelji razvode.

Prekid procesa adolescencije

U doba adolescencije tinejdžeri stiču osećaj autonomije, identitet nezavisan od roditelja. Ovo je proces odvajanja tinejdžera od svojih roditelja. Kada se razvod dogodi, tinejdžeri percipiraju da su se njihovi roditelji odvojili od njih.

Iako tinejdžeri teže da se odvoje od roditelja tokom adolescencije, njima je u isto vreme još uvek potrebna sigurnost odnosa koja proizlazi iz stabilne i zdrave veze sa njihovim roditeljima. Tinejdžeri se razvijaju uspostavljanjem autonomije vlastitim tempom.

Tokom razvoda roditelji mogu postati vrlo samouvereni i fokusirani na sebe, što dovodi do toga da manje posvećuju pažnju svojoj deci. Tada tinejdžeri postaju vrlo nesigurni u vezi prirode odnosa sa svojim roditeljima imajući osećaj izolovanosti ili zabrinutosti.

Ubrzan proces odrastanja

Mnogi tinejdžeri osećaju kako je vreme odrastanja ubrzano razvodom. To može biti iz više razloga, uključujući to da:

 • Roditelji koji se svom detetu poveravaju uvodeći ih ranije u svet odraslih.
 • Tinejdžeri od kojih se očekuje da preuzmu odgovornost odrasle osobe u kući zbog nedostatka jednog od roditelja, kao što je najčeće briga za mlađu braću i sestre.
 • Roditelji koji zbog samog razvoda nisu sposobni da pruže dosadašnji nivo brige i podrške, zbog depresije ili umora, ostavljajući tinejdžera da se sam snalazi kroz nove životne izazove, sa kojima se u tim momentima suočava.

Ja sam uzrok razvoda

Nije lako osuđivati one koje brinu o nama, zbog nečeg pogrešnog što su učinili, posebno kada su u pitanju naši roditelji. Bolno je i razočaravajuće kada moramo sebi priznati da su nam oni koje volimo i koji brinu o nama, izazvali su bol.

Zbog toga će mnogi tinejdžeri sebe kriviti za ponašanje svojih roditelja, jer im je emocionalno lakše da se prema tome odnose. Stoga tinejdžeri često formiraju uverenja o tome kako je njihovo ponašanje razlog zbog kojeg se roditelji razvode.

Ta uverenja mogu dovesti do toga da se tinejdžeri ljute na sebe i često će u tim trenucima pokušavati da pomognu roditeljima kako bi rešili problem koji misle da su oni prouzrokovali.

Gubitak kvaliteta života

Razvod utiče na kvalitet života na mnogo načina. Kada od jednog doma nastaju dva, troškovi života se uvećavaju i u većini slučajeva životni standard se smanjuje za sve članove.

Sa finansijske strane roditelji više nemaju dosadašnji prihod koji su imali na raspolaganju. U mnogim slučajevima finansijski pritisak na jednog ili oba roditelja takođe rezultira dužim radnim vremenom, provođenjem manje vremena sa decom i povećanim nivoom stresa. Ovi faktori utiču na značajan pad u životnom standardu  tinejdžera. Ova promena može učiniti da se dodatno osećaju ozlojeđeno i ljuto.

Značaj podrške vršnjaka

U adolescenciji je normalno da je mišljenje vršnjaka od velike važnosti i društvo u kojem se kreće u mnogome utiče na oblikovanje tinejdžera. Tokom perioda razvoda ovaj uticaj se može povećati.

Kako se situacija u kući menja i postaje manje stabilna i manje prijatna, tinejdžeri će najčešće pronaći veću ugodnost i sigurnost u odnosima sa vršnjacima. To može imati pozitivnih prednosti kao što je istraživanje sopstvenih emocija kroz poveravanje i razgovore sa vršnjacima koji su imali slična iskustva.

Negativna strana je osetljivost na prekomeran uticaj vršnjaka koji aktivno podstiču destruktivno ponašanje.

Promena ponašanja tinejdžera

Baš kao što postoje mnogi uobičajeni efekti koje razvod sam po sebi donosi, postoje i uobičajene crte ponašanja koje se mogu pojaviti. Ponašanje uobičajeno za tinejdžere čiji roditelji prolaze kroz razvod uključuju:

 • Bes i kriticizam u odnosu na odluke svojih roditelja. Ovaj bes može biti izražen verbalno i može biti usmeren na jednog ili oba roditelja.
 • Zauzimanje strane jednog od roditelja oblik kazne.
 • Povučenost, odsustvo od kuće ili provođenje vremena najčešće u svojoj sobi.
 • Potreba da vreme više vremena provodi sa vršnjacima. Tendencija da postanu konfliktni ili agresivni, posebno kada im se to osporava.
 • Popuštanje u školi, gubitak interesovanja za postizanje rezultata u školskom radu ili odustajanje od školovanja.
 • Rizično ponašanje kao što je alkoholizam, upotreba opijata, promiskuitet.
 • Promena ponašanja na bolje, nadajući se da će to spasiti brak svojih roditelja, ukoliko su mišljenja da su oni uzrok rastave.

Istraživanja pokazuju da se većina problema prilagođavanja javlja u prve dve godine nakon razvoda braka. Problemi ponašanja su najčešći tokom procesa razvoda, ali će se neminovno smanjivati kako vreme prolazi. Većina mladih ljudi će se uspešno prilagoditi ovoj tranziciji života nemajući negativne dugoročne efekte.

Leave a Reply

Required fields are marked*