SINGL I JAKA

Trudna i singl

Postoji mnogo razloga zašto žene postaju singl mame. Da li si sama izabrala taj put ili si se neočekivano našla u toj situaciji, sigurno ćeš biti zabrinuta kako ćeš sama izneti trudnoću, porođaj i materinstvo bez podrške partnera. U nekim drugim trenucima osećala bi se pouzdano, jako i spremno da se suočiš sa svetom kao singl mama. Ali emocije i drugo stanje u kojem se nađemo kada smo trudne, svakako utičnu na naše raspoloženje koje se menja iz dana u dan.

Kada smo trudne i same, često se osećamo beznadežno, brinemo u vezi odluka koje ćemo morati da donesemo. Neki od saveta koje ćemo podeliti sa vama, mogu vam pomoći da prebrodite trudnoću kao singl mama:

Budi pozitivna

Još nerođeno dete započinje za vreme svog embrionalnog života sa skupljanjem raznovrsnih čulnih utisaka koji mu dolaze preko majke i od svega onoga čemu je ona izložena, u pozitivnom i negativnom smislu, što znači da je duševni život još nerođenog deteta prisutan rano posle začeća. Fetus putem hormona deli sa majkom emocije povezane sa određenim stanjima. Zato je bitno da budeš pozitivna i na visokoj vibraciji, zahvalna na detetu koje nosiš i sa kojim ćeš uskoro deliti svoj život.  Fizički i mentalni prostor koji tokom devet meseci deliš sa tvojom bebom je zajednički. Biti svestan toga, znači birati koja raspoloženja i misli joj nudiš.

Odlično predavanje psilologa Jelene Vujačić na temu prenatalne psihologije i razvoja emotivne vezanosti između deteta i majke tokom intrauterinog razvoja možeš pogledati ovde:

Pronađi podršku

Ono što nam je neophodno, a nedostaje tokom trudnoće je podrška partnera. To svakako može učiniti trudnoću težom nego što jeste. Podrška porodice i prijatelja je u tom periodu je uvek dobrodošla i ne libi se da je tražiš. Dani kada si posebno emotivna, kada ti je teško jer si sama, najlakše ćeš proći kada je tu neko ko ti je blizak i ko te razume.

Prihvati pomoć

Ne moraš sve baš sama. Ne moraš nikome ništa dokazivati. Sve što ti treba je da ti i tvoja beba budete zdrave i srećne, zato ti je pomoć povremeno potrebna. Ako imaš isrpljujuće jutarnje mučnine, bolna krsta, ako ti se stalno spava…  sve je to normalno, zato ti je pomoć potrebna, jer otkriću ti jednu tajnu: SUPER MAMA NE POSTOJI.
Prvo mora tebi biti dobro, da bi i tvojoj bebi bilo dobro.

Razgovaraj sa iskusnim singl mamama

Ukoliko si zabrinuta kako ćeš se snaći u samostalnom roditeljstvu, najbolji savet je da razgovaraš sa nekom singl mamom koju poznaješ, jer ona će ti  dati najbolje savete is svog sopstvenog iskustva. Realna očekivanja kao i pozitivni aspekti okolnosti u kojoj se nalaziš, sa kojom ćeš se suočiti zahvaljujići tim hrabrim mamama, dobar su početak tvog samostalnog materinstva, a ti ćeš biti ta koja će najbolje naći put odgoja svog deteta.

Druži se drugim trudnicama

Biti singl i trudna velika je životna hrabrost, ali ti si odlučila da budeš MAMA, pa makar i sama, a sada je upravo trenutak da počneš da živiš sa svojom odlukom. Pridruži se ostalim trudnicama i poseti jogu za trudnice, školu za trudnice, školu dojenja. Ponekad je korisno pročitati savete na forumima koji se bave trudnoćom i materinstvom, kao što su roda ili bebac.

Imaćeš priliku da upoznaš nove ljude, buduće mame sa kojima ćeš uvek imati zajedničku temu: biti mama!

Angažuj dulu

Dula je osoba koja prati trudnicu na porođaju, pruža joj emotivnu podršku i pomaže joj da što lakše donese bebu na svet.

Odnos dule i trudnice započinje još tokom trudnoće, kada se one upoznaju i viđaju nekoliko puta pre samog porođaja. To je žena koja će ti biti emotivna podrška i uvek je pored porodilje kako bi joj pomogla. Tokom susreta pre porođaja, trudnica i dula se bolje upoznaju, razgovaraju o trudničinim željama, planovima, sumnjama, strahovima. Uz dulu, nećeš biti ostavljena da sama pronađeš izlaz iz eventualne patnje i bola u kom se nalaziš, već ima ćeš imati saveznicu koja veruje u tebe celim svojim bićem. Više o ovoj temi možeš videti na linku

 NAJBITNIJE OD SVEGA: Veruj u sebe

Svaka trudnica se često suočava sa strahovima, a posebno trudnica koja je singl. Nema ništa loše u tome biti zabrinut u vezi izazova koje majčinstvo nosi. Ali, kao što sam već pisala, morate biti pozitivna, jedino tako ćete biti fantastična majka i jak uzor svom detetu. Postojanje partnera vas neće učiniti boljom majkom, čim to osvestite, život će vama i vašoj bebi biti mnogo lepši, jer iako ste sami u odgoju svog deteta, vrednost tog putovanja nema cenu!

 

Leave a Reply

Required fields are marked*