POZITIVNO MATERINSTVO

Šta bi vaša deca volela da vi znate o razvodu

Kada sam se rastala sa suprugom, jedna od mojih najvećih briga bila je, kao verovatno i za mnoge mame, kako će naš razvod uticati na našu decu?

Kada dođe do razvoda i deca i roditelji osećaju veliki bol, rastrojstvo, suočavanje sa novim životnim izazovima koji nas tada načešće plaše, a bol zna biti toliko jaka da nam se čini da se više nikada nećemo osećati dobro.

Međutim, istina koju tom trenutku ne znamo, je da se sve zapravo dogodilo za naše veće dobro, ali će vrlo brzo doći dan kada ćete svedočiti novom životu u kome ćete uživati!

Deci je to posebno teško da prihvate… Kada bi povremeno razgovarala sa svojim petogodišnjim sinom o našem rastanku, pitala sam ga: Zar  nije bolje da smo svi srećniji i da se mama i tata više ne svađaju, da ne odlaziš u svoju sobu, jer ne želiš da sve to slušaš ili rukicama pokrivaš uši? Njegov odgovor tada je bio: Ali mama, ja sad baš volim da se ti i tata svađate, meni to uopšte ne smeta…

Možete samo zamisliti koliko mi se srce u tom trenutku steglo, jer bi moj mali dečak sve na svetu dao, pa čak i svoj mir, samo da njegovi mama i tata opet budu zajedno… U tom trenutku sam ga zagrlila i pružila toplinu dok taj talas ne prođe, jer sam znala da je to bitnije i da bi svaka dalja priča bila suvišna.

Vremenom, sve je polako dobilo svoj novi oblik, mi kao roditelji smo se trudili da unesemo što više sklada u naš novi odnos, a naš sin je korak po korak prihvatao nove okolnosti u kojima svi zajedno živimo. Često oboje sa njim razgovaramo o njegovim potrebama, poštujemo ih i oko svega se dogovaramo, jer smo osvestili činjenicu, da je jedino takav pristup dobar za sve nas, a što je najbitnije za decu koju smo zajedno stvorili.

Kako bih bolje shvatila moje dete, razgovarala tada sam sa decom iz već razvedenih brakova i sve ih pitala isto pitanje: Šta bi svojim roditeljima rekli kad su se rastali. Sva deca su imala prilično iste odgovore, a naredni redovi napisani su pod utiskom ovih iskrenih i krajnje korisnih razgovora!

Raspored vremena

Najveća prepreka u razvoju novih odnosa između bivših partnera je nemogućnost dogovora oko provođenja vremena oba roditelja sa decom. To svakako utiče nepovoljno najviše na one koji to najmanje zaslužuju – našu decu.

Najkorisnije je da razgovarate sa svojom decom koji bi njima raspored vidjanja najviše odgovarao. Pitajte ih šta ona žele, njima posebno znači da imaju slobodu da iznesu svoje mišljenje, pustite da ponekad sama donesu svoje odluke. Neka deca preferiraju da provode kod tate po dva do tri dana, drugoj opet odgovara da ostanu kod tate celu nedelju. Ukoliko je vama teško da decu ne viđate cele nedelje, organizujte večeru kod vas u toku te nedelje ili popodnevno druženje. Neka to bude uobičajena rutina, kako bi i sama deca znala da će i vas videti tokom te nedelje dok su kod tate.

Regularni raspored vremena koje deca provode sa oba roditelja ili mogućnost da se čujete, u mnogome će doprineti osećaju deteta da su oba roditelji tu njih. Takođe, idealno bi bilo da makar jednom mesečno provedete neko zajedničko vreme u prirodi ili na ručku. To će biti izuzetno blagotvorno za celokupni odnos porodice koja sada ima novi oblik.

Povređen sam i uplašen

Kao što smo mi mame ponekad u strahu da ćemo izgubiti odnos sa detetom i da će ono više želeti da vreme provodi sa tatom, tako su i naša deca ponekad u strahu da će izgubiti jednog od roditelja, jer mnoga od njih imaju drugare sa kojima se tata ili mama više ne viđaju posle razvoda.

Vaša je uloga tu veoma bitna, zato ih uverite da će i posle razvoda njihovi roditelji uvek tu za njih biti. Održite to obećanje, jer je roditeljstvo naša celoživotna obaveza i odgovornost.

Deca više pate nego što to pokazuju. Ona vam to ne govore, jer ne žele da se vi zbog toga osećate loše. Zato pričajte sa njima, pokrenite ponekad i sami razgovor na tu temu, jer otvorenost i poverenje koje gradite sa decom uvek će biti deo vašeg dobrog odnosa sa njima.

Ne svađajte se

Neki roditelji su ljuti i povređeni toliko da misle da kažnjavaju bivšeg partnera time što mu onemogućavaju kontakt sa detetom.

Pozdravite se sa egom – u ovom slučaju, iskoristite ga na nekom drugom mestu. Zaboravite na sujetu i bes, ta osećanja pripadaju vama, ali ne pripadaju vašoj deci. Vaša obaveza je da ih zaštitite i obezbedite im najbolji mogući odnos sa oba roditelja. Pokušajte da tretirate jedno drugog sa poštovanjem, rešavajte izazove zajedno i pristupajte im iz perspektive vaše dece.

Dajte im primer modela skladnog odnosa iz kojeg oni uče i nose sećanja koja će im koristiti u njihovoj budućnosti. I još jedan veoma bitan savet: ne kupujte dečju ljubav. To dovodi do novih konflikata između roditelja, a čini decu materijalistima.

Nova osoba u vašem životu

Za decu su njihovi roditelji najbitniji ljudi na svetu, ona teško prihvataju da je sada neko drugi mami ili tati lepši i bolji. To ih boli i nije im prirodna okolnost u kojoj žive.

Zato, uzmite u obzir osećanja vaše dece i dajte im vremena da se priviknu na novu osobu u vašem i njihovom životu. Nemojte forsirati druženje, već pustite korak po korak da se taj odnos razvija. Ne zanemarujte zapažanja vaše dece u vezi vašeg novog partnera, ponekad je ljubav slepa, možda baš vaše dete vidi stvari koje vi ne vidite.

Biću OK

Svi smo zabrinuti kako će naša deca prebroditi razvod i menjanje oblika porodice u kojoj su do sada živeli. Koliko god nam se činilo da će taj period prilagođavanja trajati, biće im teško ali će kroz neki vremenski period biti ok. Vaša uloga je ključna u svakom smislu, a sada posebno.

 

Pomozite im da sagledaju život iz drugog ugla, predstavite im pozitivne strane i razloge zašto će svima život biti lepši. Čak i kada je to bolno za vas, pričajte sa svojom decom o lepim okolnostima u kojima ćete živeti, maštajte i planirajte zajedno vaše slobodno vreme ili putovanja. Budite u tim trenucima na visokoj vibraciji, jer ćete se tada i vi sami osećati bolje i preneti to osećanje svojoj deci, koja su mali sunđeri koji upijaju sve naše emocije, pa zato neka one uvek budu samo lepe!

I za kraj, pogledajte video šestogodišnje devojčice koja ima poruku za svoje razvedene roditelje!

Leave a Reply

Required fields are marked*