POZITIVNO MATERINSTVO

Šta bi vaša deca volela da vi znate o roditeljstvu nakon razvoda

Kada sam se rastala sa suprugom, jedna od mojih najvećih briga bila je, kao verovatno i za mnoge mame, kako će naš razvod uticati na našu decu?

Razgovarala tada sam sa decom iz već razvedenih brakova i sve ih pitala isto pitanje: Šta bi voleo/la da su tvoji roditelji znali o razvodu, i sva deca su imala prilično iste odgovore.

Kada dođe do razvoda i deca i roditelji osećaju veliki bol, rastrojstvo, suočavanje sa novim životnim izazovima koji nas tada najčešće plaše, a bol zna biti toliko jak da nam se čini da se više nikada nećemo osećati dobro.

Međutim, istina koju tom trenutku ne znamo je da se sve zapravo dogodilo za naše veće dobro, ali će vrlo brzo doći dan kada ćete svedočiti novom životu u kome ćete uživati!

Deci je to posebno teško da prihvate… Kada bi povremeno razgovarala sa svojim petogodišnjim sinom o našem rastanku, pitala sam ga: zar  nije bolje da smo svi srećniji i da se mama i tata više ne svađaju, da ne ideš u svoju sobu, jer ne želiš da sve to slušaš ili rukicama da pokrivaš uši? Njegov odgovor tada je bio: ali mama, ja sad baš volim da se ti i tata svađate, meni to uopšte ne smeta…

Moje srce se u tom trenutku steglo, jer moj mali dečak bi sve na svetu dao, pa čak i svoj mir, da njegovi mama i tata opet budu zajedno… U tom trenutku sam ga zagrlila i pružila toplinu dok taj talas ne prođe, jer sam znala da je to bitnije, i da je svaka dalja priča bila suvišna…

Vremenom, sve je polako dobilo svoj novi oblik, mi kao roditelji smo se trudili da unesemo što više sklada u naš novi odnos, a naš sin je korak po korak prihvatao nove okolnosti u kojima svi zajedno živimo. Često oboje sa njim razgovaramo o njegovim potrebama, poštujemo ih i oko svega se dogovaramo, jer smo osvestili činjenicu, da je jedino takav pristup dobar za sve nas, a što je najbitnije za decu koju smo zajedno stvorili.

Danas baš pišem o tome i delim sa vama savete i mišljenja dece sa koje sam i sama poslušala.

Pozdravite se sa egom – u ovom slučaju, iskoristite ga na nekom drugom mestu. Zaboravite na sujetu i bes, ta osećanja pripadaju vama, ona ne pripadaju vašoj deci. Vaša obaveza je da ih zaštitite i obezbedite im najbolji mogući odnos sa oba roditelja. Pokušajte da tretirate jedno drugog sa poštovanjem, rešavajte izazove zajedno i pristupajte im iz perspektive vaše dece. Dajte im primer modela skladnog odnosa iz kojeg oni uče i nose sećanja koja će im koristiti u njihovoj budućnosti. O roditeljstvu posle razvoda pisali smo u nekim od prethodnih postova.

Raspored vremena

Najveća prepreka u razvoju novih odnosa između bivših partnera je nemogućnost dogovora oko provođenja vremena oba roditelja sa decom. To svakako utiče nepovoljno najviše na one koji to najmanje zaslužuju – našoj deci.

Najkorisnije je da razgovarate sa svojom decom koji bi njima raspored vidjanja najviše odgovarao. Pitajte ih šta ona žele, njima posebno znači da imaju slobodu da iznesu svoje mišljenje, pustite da ponekad sama donesu svoje odluke. Neka deca peferiraju da provode kod tate po dva do tri dana, drugoj opet odgovara da ostanu kod tate celu nedelju jer im je lakše da se organizuju ili im jednostavno tako prija. Ukoliko je vama teško da decu ne viđate cele nedelje, organizujte večeru kod vas u toku te nedelje ili popodnevno druženje. Neka to bude uobičajena rutina, kako bi i sama deca znala da će i vas videti tokom te nedelje dok su kod tate. Idealno bi bilo da makar jednom mesečno provedete neko zajedničko vreme u prirodi ili na ručku. To će biti izuzetno blagotvorno za celokupni odnos porodice koja sada ima novi oblik.

Povređen sam i uplašen

Kao što smo mi, mame ponekad u strahu da ćemo izgubiti odnos sa detetom i da će ono više želeti da vreme provodi sa tatom, tako su i naša deca ponekad u strahu da će izgubiti jednog od roditelja, jer u svom okruženju mnoga od njih imaju drugare sa kojima se tata ili mama više ne viđaju posle razvoda.

Vaša je uloga tu veoma bitna, zato ih uverite da će i posle razvoda njihovi roditelji uvek tu za njih biti. Održite to obećanje, jer je roditeljstvo naša celoživotna obaveza i odgovornost.

Deca više pate nego što to pokazuju. Ona vam to ne govore, jer ne žele da se vi zbog toga osećate loše. Zato razgovarajte sa njima, pokrenite ponekad i sami razgovor na tu temu, jer otvorenost i poverenje koje sa decom će uvek bit deo vašeg dobrog odnosa sa njima.

Ne svađajte se

Neki roditelji su ljuti i povređeni toliko da misle da kažnjavaju bivšeg partnera time što mu onemogućavaju kontakt sa detetom, ne shvatajući zapravo da time samo nanose štetu svom detetu na dugoročnom nivou.

Oboje se potrudite da doprinesete osećaju deteta da su oba roditelja zauvek tu njih.

Pokušajte više da ne budete ljuti jedno na drugo. Ne svađajte se pred njima, oni to nisu zaslužili.

Roditelji u novim emotivnim vezama

Svima nam je potrebna ljubav, ali često ne znamo kako da se postavimo prema deci u situaciji kada se nova osoba pojavi u našem životu.

Uzmite u obzir osećanja vaše dece i dajte im vremena da se priviknu na novu osobu u vašem i njihovom životu. Nemojte forsirati druženje, već pustite korak po korak da se taj odnos razvija. Ne zanemarujte zapažanja vaše dece u vezi vašeg novog partnera, ponekad je ljubav slepa, možda baš vaše dete vidi stvari koje vi ne vidite. Detetu je potrebno vreme da prihvati činjenicu da njihova mama više nije najlepša najlepša žena za njihovog tatu, jer je njima ona najlepša, najpametnija, najdivnija žena na svetu. Isto važi i za tatu. To suočavanje sa realnošću za njih je veoma bolno i zbunjujuće, zato budite pažljivi kada i kako ih upoznajte sa vašim novim partnerom, mislite na njihove emocije takođe.

Biću OK.

Svi smo zabrinuti kako će naša deca prebroditi razvod i menjanje oblika porodice u kojoj su do sada živeli. Ali koliko god nam se činilo da će taj period prilagođavanja trajati, biće im teško ali će kroz neki vremenski period biti ok.

Život je pun preokreta, ali neka to budu oni koji će nama svima doneti nešto bolje, zato smo valjda odluku da ne živimo zajedno kao partneri i doneli, kako bi svi imali neki lepši, mirniji život, a deca odrastanje u harmoniji, kada je već u braku nismo imali.

Evo nekih preporuka koje su nam deca dala:

  • Ako je moguće, voleo bih da sa mamom i tatom podjednako provodim vreme.
  • Mama i tata bi trebalo unapred da se dogovaraju ukoliko planiraju neko putovanje sa nama, da se ne bi dogodilo da ne vidim tatu ili mamu duži vremenski period.
  • Bitno mi je da znam kada ću videti opet tatu, jer se plašim da ga više nikada neću videti.
  • Nekad provodem celo leto sa tatom i uopšte ne viđam moje drugare. Voleo bih da se ponekad i tokom leta viđam sa njima.
  • Znači mi da se čujem sa mamom kada provodim vikend kod tate.
  • Bitno mi je da kod tate ponesem sa sobom svoju omiljenu igračku sa kojom spavam, jer će mi to ublažiti odsutnost iz kuće u kojoj živim.
  • Ponekad mi se desi da kod tate uopšte nemam pantalone koje volim da nosim, zato mi je bitno da imam odeću koja će stajati samo kod tate, da ne bih stalno morao je je nosim od kuće.
  • Ne govorite ružno jedni o drugima, jer ja vas oboje volim i boli me kada neko ružno govori o mojim roditeljima, posebno kada to činite jedni drugima.

Leave a Reply

Required fields are marked*