SINGL I JAKA

Šest iznenađujućih emocija koje ćete osetiti nakon razvoda

Bes, frustracija, povređenost… sve se to očekuje tokom razvoda. Ali šta je sa nadom, ushićenjem ili nostalgijom?

Još uvek ne znam šta da radim sa mojim prstenom od kada sam se razvela. Tu i tamo ga iskopam iz dubina svojih fijoka za donje rublje samo da bi se podsetila šta sam nekada osećala.

On je postao kamen temeljac životnog ciklusa mog braka: od početnog vrtoglavog uzbuđenja koji se pretvorio u predviđanje događaja i utehu da će se stvari promeniti na bolje, pa ponavljanje istih scenarija koje su vodile u razočaranje i konačno nastupila je sumnja koja je kulminirala ljutnjom i bolom.

emocije nakon razvoda
Kada ste se osetili strah, ljutnju i gubitak, teško je poverovati da ćete ikada osetiti nešto drugačije. Ali hoćete.

Dakle, nemojte se iznenaditi kad spoznate čitav niz pozitivnih osećaja vezanih za razvod. Iz vlastitog iskustva i posle razgovora sa mnogima mamama koje su prošle ovo iskustvo, zaključila sam da postoji šest zajedničkih pozitivnih emotivnih faktora razvoda koji utiču na sve nas:

Olakšanje

Olakšanje

Bilo da se radi o mesecima ili godinama, svi smo iskusili taj mučan period zbunjenosti i sumnji pre nego što smo konačno doneli odluku o razvodu.
Kada ste napokon tu odluku doneli i kada ste se konačno razveli, nastupio je istinski osećaj slatkog olakšanja. Nema više neodlučnosti. Napokon ste krenuli napred.

Ushićenje

Ushićenje

U životu nema previše odluka zbog kojih osetite ushićenje, ali ova je jedna od njih. Skinuli ste okove neostvarenog braka su i konačno ste slobodni.
Slobodni ste da budete ono što jeste, slobodni da radite ono što želite i kreirate svoj život po sopstvenim pravilima. Ta sloboda nam donosi radost i ushićenje.

Nada

emocije nakon razvoda

Kad zatvorite vrata svog braka, možete otvoriti vrata novih mogućnosti. Tamo su sve nade i snovi koji vas čekaju s druge strane. Uvek su bili tamo, ali iz nekog razloga ta vrata dugo niste otvorili.
Zato se prepustite tim snovima i stvorite viziju svega što želite u svom životu.

Nostalgija

emocije nakon razvoda

Ona se pojavi onda kada je najmanje očekujete (ili kad iskopate onaj prsten negde iz fijoke za donje rublje). Nostalgija je kompleksna. Može se tumačiti kao tuga, ali to je zaista topao osećaj dragocenih iskustava.
Dakle, prepustite se onim uspomenama na mesta na kojima ste zajedno bili ili na porodična okupljanja koja su vam bila važna i cenite vrednosti koje su oplemenile u vaš život. I zapamtite, mnogo toga vas još čeka!

Ponos

emocije nakon razvoda

Jednom kada se prašina oko vašeg razvoda slegne, sa lakoćom ćete osvrnuti na svoju prošlost i biti ponosni na sebe. Bez obzira na činjenicu da vaš brak nije funkcionisao, imali ste jedno lepo zajedničko iskustvo, rodili svoju predivnu decu iz te ljubavi i naučili toliko o sebi.
Dajte sebi zasluge koje zaslužujete!

Vera u sebe

emocije nakon razvoda

Razvod nije trka. To je maraton. I nakon što ste uspešno istrčali taj maraton, možete ostvariti sve što ste naumili.
Razvod vas testira na načine koje nikada ne biste očekivali – i prolazak kroz njega pokazuje vam koliko ste zaista sposobni. Zato verujte u sebe i koristite to uverenje dok stvarate novo poglavlje u vašem životu.

emocije nakon razvoda
Razvod nije jednodimenzionalan i niste ni vi. Dakle, nemojte pretpostavljati da će i vaši osećaji biti jednodimenzionalni. Osetite ono što osećate. I ne padajte za stereotipnu ideju o tome kakve bi emocije razvod trebao doneti – depresiju, gubitak, ljutnju.

Osećaćete mnoge stvari. Kada vas te pozitivne emocije iznenade, dopustite sebi da se upustite u njih. To se zove živeti svoj život.

Leave a Reply

Required fields are marked*