LIFESTYLE

Kako da organizujete život svoje porodice kao BIG BOSS!

Organizovati svakodnevni život jedne porodice mora se priznati nije ni malo lako! Kada sam postala singl mama, suočila sam se sa pravim izazovom kako da sve obaveze ispunim, postavim prioritete i  planove ostvarim, a da se na kraju dana ne osećam iscrpljeno i premoreno. Onda sam rešila da promenim  pristup i dam novom životu šansu, jer budimo realne – nemamo drugi izbor! U nastavku teksta predstaviću vam načine kako da uspešno organizujete svakodnevnicu vaše porodice koji su meni pomogli da budem efikasnija kada je u pitanju obavljanje porodičnih obaveza. Neću vam otkriti toplu vodu, pre vas podsetiti na neke možda zaboravljene modele dobre organizacije. Zato, počnimo od početka:)

KREIRANJE BUDŽETA

Kreranje prvog budžeta jednoroditeljske porodice može biti izazovno, posebno ako ste navikli na dvojni dohodak. Međutim, uz dovoljno praćenja i dobru organizaciju, možete pronaći način da postavite dobar pravac razvoja opstanka vaše porodice – čiji ste vi sada jedini kormilar i budete odličan primer vašoj deci.

Praćenje troškova
Kada kreirate budžet, za početak krenite sa praćenjem potrošnje. Ja sam sakupljala sve račune, šta god da sam kupila – račun sam sačuvala. Tako sam na kraju meseca imala kompletan uvid u potrošnju i mogla sam da pređem na sledeći korak, a to je formiranje budžeta za sledeći mesec.  Jednostavna online alatka koja je meni od velike pomoći, potpuno je besplatna i možete pronaći u okviru Microsoft Office templates-a, a to je  Monthly Family budget
Uz pomoć nje ćete na jednom mestu imati celokupnu finansijsku sliku, uključujući svoje prihode, troškove, dugove i koliko vam novca na kraju preostaje za nepredvidive troškove.

Kreiranje kategorija budžeta
Kada počnete da pratite potrošnju, možete kreirati kategorije budžeta, imajući u vidu da trebate imati budžet zasnovan na nuli. Budžet zasnovan na nuli je kada dodeljujete svaki dinar koji zaradite određenoj kategoriji, uključujući i kategoriju štednje.
Razmislite o kategorijama budžeta koje će vam olakšati život. Kao singl mama, možda ćete morati da izdvojite više za plaćanje usluga dadilje ili održavanje kuće, dok ćete smanjiti troškove odlaska u restoran na primer…
Imajte na umu da budžetiranje kao i svaka druga navika zahteva određeno vreme da je u potpunosti prihvatimo. Verovatno će vam trebati nekoliko meseci da biste se navikli na život prema budžetu. Međutim, kada budete imali stabilno postavljen budžet gde ćete svakom dinaru dodeliti kategoriju početkom meseca, osećaćete se sigurnije.

Uključite decu
I dok se vi učite životu prema budžetu, ne zaboravite da predstavite deci vaš novi pristup potrošnji novca. Podstaknite decu od ranih godina da se uče štednji. Svaki put kada sakupe određenu svotu novca, predložite im da je podele podele na tri tegle. Neka jedna tegla bude predviđena za svakodnevnu potrošnju (gumice, olovke, sladoled…), druga tegla neka bude kasica u kojoj će štedeti za neku veću kupovinu, u trećoj tegli će biti novac kojim će pomagati drugima.  Tako ćete na najbolji način razviti kod dece odgovornost prema sebi, ali i prema drugima.

UPRAVLJANJE VREMENOM

Pored postavke kućnog budžeta, jedan od najvažnijih aspekata vođenja domaćinstva jednoroditeljske porodice je upravljanje vremenom. Ovo može biti izazovno kada morate koordinirati svoje obaveze, posao, vanškolske aktivnosti, veče sa prijateljima i još mnogo toga.

Raspored obaveza
Da biste efektivno upravljali vremenom, pogledajte trenutni raspored. Razmislite kako da ga rasteretite, kako na primer možete organizovati odvođenje deteta na određene aktivosti, možda se možete organizovati sa roditeljima druge dece i podelite ovu obavezu na nedeljnom nivou sa njima, tako da to vreme možete iskoristiti za druge obaveze.

Pored toga, singl mame imaju dodatnu stavku u rasporedu kada je u pitanju vreme koje vaša deca provode sa tatom. Morate biti fleksibilni ako vi ili vaš bivši partner putujete, ili ako se neko od vas razboli ili ima dodatne obaveze na poslu.
Nikako ne zaboravite u svom nedeljnom rasporedu da odvojite vreme samo za sebe: odlazak u pozorište, koncert, izlazak. Mi često stavimo sebe na poslednje mesto, a zaboravljamo koliko je bitno da smo i mi negde ispunjene i zadovoljne kako bismo bile najbolje majke svojoj deci!
Takođe u organizaciji rasporeda veoma je  bitna priprema za sutrašnji dan, kao što je planiranje odevnih kombinacija i kreiranje liste obaveza za dan koji nam predstoji, više o tome pročitajte u tekstu Jutarnja rutina za uspešan dan.

Pored planera bez kojeg nigde ne idem, u svoju svakodnevnu organizaciju vremena uvela sam alatke koji su meni od velike pomoći, pa ih preporučujem i vama:
Google kalendar je jednostavna besplatna aplikacija koja će vam pomoći da bolje organzujete svoje vreme. Pregledan, sa mesečnim kalendarom, podeljen na dane u nedelji i sate, sa različitm kategorijama podsetnika koje ćete sami kreirati. Biće vam pravi saveznik u rasporedu svakodnevnih obaveza.
Cozi je još jedna od popularnih aplikacija za organizaciju porodice koju lako možete instalirati na vašem telefonu, biće vam od velike pomoći. Možete upravljati rasporedima vaše porodice na jednom mestu ili kreirati svoje liste i spiskove za kupovinu na primer. Najbolje od svega je što joj možete pristupiti preko više uređaja, tako da vaša deca mogu videti raspored takođe.

Angažovanje pomoći u kući
Još jedan sjajan način da poboljšate upravljanje vremenom je da platite obavljanje usluge drugima. Ako ste u mogućnosti platite uslugu da neko nešto uradi za vas, imaćete više slobodnog vremena koje ćete provesti sa svojom decom, dodatno zaraditi, opustiti se ili vežbati.

Bebisiting
Važno je imati dadilju na poziv u trenutcima kada vam je potrebna dodatna pomoć. Ostajete neplanirano duže na poslu, dete nema ko da pokupi iz škole ili vrtića, jedno dete je bolesno, a drugo treba odvesti na sport ili ponekad želite da odete na piće sa prijateljicama… ako u ovakvim i sličnim situacijama nemate koga da vam pomogne, možete se uvek obratiti nekoj od agencija koje se bave bebisitigom, portal Siterka je odličan resurs za pronalaženje dadilja.

Kućni poslovi
Nemojte se osećati krivom ukoliko jednom mesečno angažujete nekoga za generalno spremanje stana, pranje prozora ili peglanje veša. To je mala investicija koja će vam obezbediti više vremena koje ćete provesti sa svojom decom. Ako nemate koga da angažujete, srećom postoje mnoge agencije kao što je Radilica, gde možete unajmiti nekoga da obavlja kućne poslove za vas.

Online plaćanja
Umesto da stojite u redu u pošti dok čekate da platite račune, pametnije iskoristite svoje dragoceno vreme i postavite automatska plaćanja za račune za električnu energiju, račune za kablovsku i drugo. Sve što treba da uradite je osigurati da svakog meseca imate dovoljno novca da pokrijete ove račune (i druge redovne troškove) preko svog bankovnog računa. Na kraju meseca proverite da li je svaka kompanija odbila tačan iznos sa svog bankovnog računa, i to je to.

On line kupovina
Maxi, Idea, Univerexport i druge prehrambene prodavnice imaju opciju online kupovine. Dostava je besplatna, a imate i pregledan uvid u cene, akcije i popuste. Vikendom odvojim sat vremena i uz kaficu naručim sve što mi je potrebno za predstojeću nedelju i ne brinem kako ću sve da dovučem kući dok držim za rukice moje dvoje male dece. Još jedna manje stavka za brigu, dok štedim novac i vreme!

Planiranje obroka
Kao singl mama imate ograničeno vreme, a jedno od onih pitanja šta ću sutra da kuvam progoni me svako veče kada premotavam film šta me sve sutra čeka… Srećom, zahvaljujući lepoti tehnologije, počela sam da planiram kupovinu namirnica i lakše osmišljavam svakodnevne obroke kako bi ishrana moje dece bila izbalansirana i zdrava.
Ovo je još jedna stavka u kojoj uživam zahvaljujući odličnim food blogovima sa sjajnim receptima. Evo liste mojih favorita sa lokalne food blog scene: Ja u kuhinji, Prstohvat soli,  Mali Iv, Mimi’s Kingdom i par inostranih: Half baked harvest, Our food stories, My blue and white kitchen, Local milk.
Eto preporuke kako da unesete kreativnost u vašu kuhinju i svoja draga bića obradujete hranljivim novitetima. Zatim na nedeljnom nivou unesite raspored obroka u  Jelovnik, koji je još jedan u nizu dobrih Microsoft aplikacija koji ja koristim.

ORGANIZACIJA ŽIVOTA VAŠE DECE

Uključite decu u svakodnevne kućne obaveze
U svakodnevne obaveze u kući poželjno je uključiti decu, jer ćete tako ćete kod njih razviti osećaj odgovornosti prema domu u kojem žive i probuditi u njima svest o obavezama koje su sastavni deo naše svakodnevnice. Zalivanje cveća, brisanje prašine, briga o kućnom ljubimcu, postavljanje stola, priprema garderobe za sutrašnji dan, sortiranje odeće i naravno vraćanje stvari  na svoje mesto;)
Sve su to procesi u kojima već deca od 3 godine mogu učestvovati i osećati se korisno dok mami pomažu u kući. Ne zaboravite da ih pohvalite za njihov trud, i nikako nemojte za njima ponovo nešto uraditi, učinite to kada oni to ne vide;) Preporučujem aplikaciju Happy Kids Timer, koja može  pomoći deci na zabavan način da se sete svojih svakodnevnih obaveza.

Dodatne aktivnosti
Postoji mnogo različitih opcija kada su u pitanju vannastavne aktivnosti. Pokušajte da izaberete aktivnosti u kojima vaša deca uživaju, jer će sprečiti njihovo negodovanje da ih pohađaju. Teško je, ali pokušajte da napravite ravnotežu u njihovim obavezama kako ne bi bili preopterećeni, ali u isto vreme im organizovati vreme kako ne bi imali previse praznog hoda. Mnogi roditelji biraju jednu sportsku, jednu umetničku i jednu školsku aktivnost. Dakle, vaša deca mogu da igraju fudbal, sviraju klavir i pridruže se programerskom klubu u školi na primer. To će ih učiniti angažovanim čitave sedmice i u isto vreme će razvijati svoje talente, sposobnosti učestvovanja u timskom radu i učiti se pravim životnim vrednostima.

Budite najbolji primer svojoj deci
Odnos prema svemu u životu gradi se još od ranog detinjstva. Tako je i u odnosu prema organizaciji  vremena i novca. Odrastanje u domaćinstvu samo sa mamom, za decu može biti stresno kako organizaciono, tako i finansijski. Zato je dobro da svoju decu uputite u planove koje ste napravili, tako će imati uvid u raspored obaveza i potrošnju novca na mesečnom nivou. Ujedno to je dobra lekcija organizacije koju će ih mama naučiti, a biće im korisna za buduće životne pohode koji im tek predstoje.

PLANIRANJE NA GODIŠNJEM NIVOU

Sa dobrom organizacijom sve je moguće, kada ste dobro pripremljeni poštedećete sebe stresa od obaveza koje nas na širem planu svakako prate tokom cele godine.

Kupovina rođendanskih poklona
Znate da će vaša deca prisustvovati mnogim zabavnim rođendanima njihovih drugara. Evo kako da uštedite novac i sprečite glavobolju kada je u pitanju kupovina poklona za ove prilike: mnoge prodavnice igračaka, knjižare i retal radnje imaju sezoske rasprodaje, pa zašto ne biste iskoristili trenutak i kupili više proizvoda jer, mnogi pokloni kao što su slagalice, knjige, naučne igre ili sportski rekviziti mogi biti prikladni kako za dečake, tako i za devojčice. Zatim pribavite i dovoljno ukrasnih kesa i ovaj projekat je kompletiran, a još jedan stres manje.

Praznični pokloni
Da biste imali dovoljno novca za praznične poklone, svakog meseca uštedite određeni iznos na štednom računu. Prosečni roditelj troši oko 100eur za poklone po detetu tokom novogodišnjih, božićnih i uskršnjih praznika. Svakog meseca odvojite po 1000 dinara po detetu i bez brige budite spremni da priuštite kupovinu poklona kojima će se vaše dete najviše obradovati!

Odmor sa decom
Planirajte unapred svoja letovanja i zimovanja. Razmislite gde biste voleli da provedete svoje odmore sa decom. Pretražite ponude turističkih agencija – portal Letovanje 2018 predstavlja kompletnu ponudu agencija na jednom mestu. Ili sami istražite lokacije koje želite da posetite i zajedno sa svojom decom upoznate nove predele. Krenite da uplaćujete letovanje na rate, to će vam pomoći da lakše finansijski iznesete ceo projekat i opet umanjiti stres kada leto dođe, jer vi ste već spremni! Kupite opremu za skijanje za sledeću godinu tokom sezonskih rasrodaja, nećete verovati koliko ćete novca uštedeti, jer su cene zaista niže od onih koje će biti u aktuelnoj sezoni. Ukoliko zimujete na nekom od naših skijališta, kupite skipass na Expozim-u koji se održava početkom decembra na beograskom sajmu i uštedite 10% od ukupnog iznosa ili kupite ski kartu preko Web shop Skijališta Srbije  po ceni koja je 15% niža.

Nadam se da sam vam barem malo ovim tekstom pomogla da postanete uspešan menadžer vaše porodice, ako barem jedan predlog usvojite, verujte mi da ćete vrlo brzo osetiti pozitivne promene koje će nastupiti. Možda nisam pokrila baš sve teme, ali trudila sam se da jednom tekstu predstavim one ključne koje sve mi možemo da apliciramo u našu svakodnevnicu. Linkove koje sam sa vama podelila nisu plaćena reklama, već alatke koje ja koristim, a verujem da će i drugima biti od pomoći.

I na kraju ne zaboravite bitnu stavku koju svaka uspešna singl mama mora da ima na umu kako bi dobro funkcionisalo u svakodnevnom životu: Što možete danas ne ostavljajte za sutra!

Srećan život vam želim drage moje:)

Leave a Reply

Required fields are marked*