SINGL I JAKA

Kada ćemo biti spremne za novu ljubav?

Onog dana kada smo stali na ludi kamen sa voljenom osobom, ni u jednom trenutku naravno nismo pomislili o tome da će taj kamen jednoga dana postati kamen spoticanja naše ljubavi koji će vremenom dovesti do rušenja svega o čemu smo zajedno sanjali, sve dok jedog dana ne postanemo stranci, I konačno se rastanemo, nastavljajući svoje snove da sanjamo svako za sebe. Kada se rastanemo od partnera, taj osećaj slobode kao deo ove velike životne odluke često bude obojen velom straha od samoće.

Mnoge singl mame kada se razvedu i nastave same da žive sa svojom decom, teško se odlučuju da se ponovo udaju. To je najčešće svesna odluka kao posledica postavljanja visokih standarda u izboru sledećeg partnera i bojazni kako bi ga deca prihvatila. Valjda pobedi taj osećaj mira i stabilnosti koje su ove hrabre mame konačno izgradile same sa svojom decom i ne bi ga olako menjale i ulazile u potencijalne izazove i neizvesnosti koje bi ulazak novog partnera eventualno doneo.  Sa druge strane čežnja da budemo voljene neizmerna je, iako negde tu ljubav kompenzujemo u odnosu sa decom, ipak jedan deo nas zauvek sanja veliku ljubav koja nam je svima potrebna da bismo bile zaokružene i potpune.

Koliko god da mi je bilo teško kada sam se razvela i suočila sa svim istinama realnog života i strahovima koji su me gonili, doživela sam svojevrsno prosvetljenje i odlučila da budem srećna, da to bude za mene novi početak povratka sebi, put ka ostvarenju nekih mojih zaboravljenih snova, rešena da oni postanu moja nova stvarnost.

Taj osećaj slobode i širine pogleda na život je neprocenjiv, ima ona lepa rečenica kojoj se često vratim: da li se sećate ko ste bili, pre nego što Vam je svet rekao ko biste trebali biti. Jer budimo realni, svi mi kada uđemo u zajednicu gubimo deo sebe, posebno kada postanemo mame, često i ne znamo šta nas je snašlo i dok ponekad pokušamo da pokupimo rasuta zrnca sebe samih, vreme neumitno diktira tempo i vraća nas u rutinu u kojoj se rasipamo kao pesak kroz prste. Pogled na sebe iznutra doneo mi je tugu i radost u isto vreme, ali pre svega – zahvalnost.

Promenila sam ugao gledanja na razvod, jer sve i jeste u tom uglu gledanja zar ne! Novi život me je regenerisao i postavio ključna pitanja: ko sam želela da budem, a ko sam postala, zašto i kako. Šta nisam uradila da bih postala ono što sam htela… da li je razvod razlog da to baš sada uradim? Šta sam čekala do sada? I konačno: zašto me je brak sputavao i zašto nisam bila jaka da ostvarim viziju sebe iz mog detinjstva? Možda jer sada imam više vremena za sebe, možda zato što se ne trošim u odnosu koji mi nije prijao, možda jer su se prioriteti promenili, možda jer mi je trebao novi početak, možda…

U jedno sam sigurna, samo sobom zadovoljna mama će svojoj deci biti najbolja majka, jer sve mi tome težimo bile singl ili ne. Meni se čini da sam na dobrom putu to i postanem, i jednom kada se opet vratim sebi, možda baš tada budem spremna za novu ljubav:)

Leave a Reply

Required fields are marked*