LIFESTYLE

Jutarnja rutina za uspešan dan

Dobra jutarnja rutina je veoma bitna za singl mame koje započinju svoj dan veoma rano, pa čak i vikendom. Deca trže svoje i bilo da ste jutarnja osoba ili noćna sova kao ja, sve mi počinjemo dan u u sličnom trenutku. Ako imate desetak minuta do buđenja dece najverovatnije ćete prvo prelistati news feedove društvenih mreža, ili već proveravati poslovni email spremajući se za novi dan. Stres u najavi!

Neke od nas se još nisu ni razbudile, a već uveliko spremaju doručak ili ručak za taj dan (ako to već sinoć niste uradile:)). Manje-više sled jutarnjih obaveza svih nas se vrti oko istih stvari.

Kada sam osvestila kako mi jutra prolaze, rešila sam da osmislim svoju jutarnju rutinu i danas uživam u svom svakom novom jutru!

Ključ za jutro bez stresa koje predhodi novom danu je jutarnja rutina koja vama odgovara. Po jutru se dan poznaje i tih prvih par sati imaju veliki uticaj na razvoj predstojećeg dana. Ali ako budete imale produktivno ali mirno jutro, to će vam zaista pomoći da se dobro osećate ceo dan. Jer, kada vam pređe u naviku da radite stvari koje volite, ili stvari koje će vam pomoći da postignete pozitivno stanje uma, ceo dan će vam biti lepši, a samim tim i uspešniji;)

Moja jutarnja rutina definitvno kreira sliku dana koji se zajedno samnom budi, a danas sa vama delim ideje kako da i vi kreirate svoje lepo jutro:)

Izazov jeste u početku, ali ako krenete jedan dan ovako verujte, želećete i svaki sledeći! Možda će vam isprva delovati nemoguće, ja sam krenula sa uvođenjem po jedne nove rutine svaki dan, sve je stvar volje, a ona je najjača ujutru;)

Napišite listu obaveza za sutrašnji dan

Obzirom da mame imaju gomilu stvari koju tokom dana moraju da urade, ovo će vam biti od pomoći da nešto ne zaboravite, barem je meni pomogla. Zaokružite tri stvari koje želite prvo da završite (neka to budu one koje su najzahtevnije, jer sve će posle biti lakse!). Ujutru je pogledajte listu i krenite od one stavke koja vam se čini da je najbitnija.

Pripremite odevne kombinacije

Spremna garderoba za decu i vas za predstojeći dan će vam uštedeti vreme sledećeg jutra i poštedeti stresa (mama, gde mi je druga čarapa, neću tu majicu…:))

Ustanite ranije

Podesite alarm 15 minuta ranije nego inače i namestite krevet čim ustanete (odlično za buđenje tela).

Kreirajte jutanju play listu

Svi smo ujutru groggy kada se probudimo. Umesto da pritisnete snooze na telefonu, pustite listu svojih omiljenih pesama. Kada listu budete pravili, birajte vesele pesme sa dobrim ritmom i motivišućim tekstom. Ustaćete iz kreveta sa osmehom na licu!

Učinak svetla

Sunce je najveći motivator za buđenje, a ukoliko je tmuran dan, upalite svetlo po kući i odmah ćete se osećati budno!

Voda za dobro jutro

Odličan način da uskočite u novi dan je da popijete čašu hladne vode koja će vam probuditi sve stanice u telu. Limun je takođe odlična ideja koji osim što osvežava, čisti organizam i pospešuje varenje.

Pokreni se

Istraživanja pokazuju da 10 minuta jutarnje joge ili lakih vežbica pokreće ceo organizam i podiže energiju tela. Osećate ćete se sveže i spremno za novi dan. Ovo može biti deo druženja sa klincima, za njih će jutarnja gimnastika posebno biti blagotvorna.

Jutarnji tuš

Ako se do sada niste razbudili, ovo je definitivno najlepši deo buđenja pred ulepšavanje za novi dan.

Diši

Samo 5 minuta je potrebno da udahneš novi dan, novu sebe! Udahni, broj do 5 izdahni i opet broj do 5 do sledećeg udaha. Ovo će te opustiti i fokusirati na sledeće korake svog dana na pomolu.

Vizualizuj svoj dan

Napravi pregled dana u glavi, sve bitne stavke sa liste, sve korake koji slede… zamisli ih i gledaj iz sebe u njih. Ovo će pripremiti tvoj um za nove pobede.

Doručkuj pre kafe

Jer doručak je najbitniji obrok dana. Idealno je da zajedno doručkujete sa decom, jer koliko je bitno da ona imaju kvalitetan prvi obrok, toliko je on bitan i za njihovu mamu, koja mora biti zdrava, lepa i jaka!

Kreni na vreme

Izađi iz kuće 10 minuta ranije nego obično. To će umanjiti stres od samog jutra, nema jurnjave, lupanja srca, osećaja krivice. Umesto toga, mirno za ruku decu, pa dalje u novi dan;)

Me time

Koliko god ti ovo delovalo nemoguće, ako meni je uspelo i tebi će! Ako ustaneš ranije nego obično imaćeš petnaestak minuta više za sebe, da li će to biti po samom buđenju dok gledaš epizodu svoje omiljene serije, lagano šminkanje i sređivanje frizure, ili ćeš kad ostaviš decu u vrtiću ili školi svratiti do svog omiljenog kafića na putu do posla. Ti trenuci veoma znače i dodatno ti oplemenjuju predstojeći dan!

Piši dnevnik

Ujutru je um najbistriji, noć te je restartovala i ovo prvi dan nastavka tvog života, zapiši na čemu si zahvalna, šta te čini srećnom što ćeš tog dana uraditi, koja je svrha tvojih današnjih planova, kome ćeš danas pomoći, čime ćeš nekome ulepšati dan…

Afirmiraj

Nedavno sam shvatila da mi pozitivne afirmacije pomažu da svoj dan počnem na visokoj vibraciji. Zato svako jutro imam neku rečenicu koja me motiviše i budi samoopouzdanje, pomaže da se fokusiram na energiju koju želim i otvori me za neke nove neverovatne izazove kojima se svaki dan radujem.

U tekstu 35 POZITIVNIH AFIRMACIJA ZA DOBRO JUTRO podelila sam sa vama afirmacije koje ja koristim, nadam se da će i vama biti inspirativne!

Počni svoju novu rutinu sad, jer ona će ti promeniti život i ne zaboravi: po jutru se dan poznaje, zato daj sve od sebe da svaki dan bude najbolji dan u tvom životu!

 

Leave a Reply

Required fields are marked*