VREME SA DECOM

Kako bez stresa putovati automobilom sa decom

Bilo da planirate letovanje, posetu rođacima ili idete sa decom nekim povodom van zemlje, putovanja automobilom su deo stvaranja divnih porodičnih uspomena! Meni su putovanja sa roditeljima i sestrom bili omiljeni deo letnjeg raspusta kada smo zajedno crvenim Stojadinom išli u našu vikendicu na crnogorskom primorju. Znalo se, slušamo Michel Jacksona i Riblju Čorbu, dve kasete koje je tata obavezno imao u kolima, a mamina muzika iz filma Flashdance, takođe je bila neizostavna. Te tri kasete smo besomočno slušali na repeat, pa i danas znam tekstove svih pesama napamet! Onda bismo zaspale, poređane na spustenom zadnjem sedištu kao sardine, slušajući mamine i tatine razgovore o raznim ljudima i događajima.

Danas, kao singl mama suočena sam sa izazovom kako da putovanje prođe sa što manje stresa kako za mene, tako i za moju decu, kako da putovanje bude jedan lep događaj koji ćemo svi zajedno opet želeti da ponovimo.

Dobar tajming

foto izvor

Najmirniji deo puta je onaj kada deca spavaju! Zato je najbolje da krenete na put u ranim poslepodnevnim satima. Ako su vam deca baš mala i vole još uvek da dremnu u podne, uskladite vreme puta sa vremenom spavanja. Da, biće malo nervozni, ali uskoro će zaspati. Ako nisu spavalice, rano popodne je i dalje najbolje vreme za početak dugog putovanja kolima. Vozite nekoliko sati, a zatim napravite pauzu na mestu gde će deca moći da se igraju. Napravite plan puta tako što ćete pauze češće praviti i to u blizini nekog parka ili restorana koji ima sadržaje za decu. Neka pauze podrazumevaju vreme za ručak ili užinu i uz malo sreće, mališani će ubrzo po nastavku puta zaspati, a vi ćete imati duži period mira i tišine.

Pevajte

foto izvor

Pošto idete sami na put sa decom, pripremite audio knjige sa dečjim bajkama ili snimite play listu njihovih omiljenih pesama, ali ponesite i muziku koju vi volite, jer deca kao nekad moja sestra i ja, obožavaju da slušaju muziku svojih roditelja! To će biti divno provedeno vreme kada možete da čujete neku bajku koju do sada niste znali li ili zajedno pevate na sav glas, što je obično bude više nego komično i svima veoma zabavno!

Pričajte priču

foto izvor

Jedna od naših omiljenih igara tokom putovanja je da zajedno pričamo priču: jedan od nas započinje priču i nakon par rečenica, priču nastavlja neko drugi. Na primer:
“Nekada davno postojao je jednorog koji je živeo na polju iza kuće. Jednog lepog letnjeg dana…”
“Mali dinosaurus se probudio uplašen i tužan, jer je sanjao…”
“Bio jednom jedan mali naučnik koji je voleo da eksperimentiše i jednog dana osmislio je …”

Ili možete započeti priču sa mestom ili prirodnim okruženjem kroz koje prolazite:
“Bio je divan dan kada je Luka otišao do jezera sa drugovima da peca, kada je od jednom…”
“Jedno jutro ustali smo rano i primetili da su nam te noći u dvorištu bili zečevi, jer su pojeli sve…”
“Kada smo stigli do vrha Fruške Gore, ugledali smo pećinu iz koje se čuo čudan zvuk…”

Igrajte se


foto izvor

Kada sam sa mamom i tatom putovala na more sećam se da smo, pored pevanja, vreme provodili igrajući se društvenih igara koje su i danas zanimljive. Kaladont, slovo na slovo, leti – leti… mojoj sestri i meni bile su  omiljene. To su igre koje možete i vi igrati sa vašom decom dok vozite, jer vam neće oduzimati puno pažnje. Osim toga možete pogađati marke i boje automobila koje prolaze ili gradove na registarskim tablicama, brojati kuće pored puta ili se igrati tajanstvene ličnosti. Ako su vam deca već školarci, papir i olovka su odličan pribor za društvene igre kao što su iks –oks, vešala, zanimljiva geografija, podmornica.

Razgovarajte

foto izvor

Porodična putovanja mogu vas zbližiti i zato koristite ovu priliku da sa svojom decom razgovarate. Pitajte ih koji im je bio najbolji deo tog dana ili kako su proveli proteklu nedelju. Možete zajedno maštati o vašem sledećem porodičnom putovanju na povratku kući.

Pričajte o nadanjima i snovima. Ovo je posebno prijatna situacija za razgovore sa tinejdžerima, jer su često otvoreniji ako sede pored ili iza vas, jer ih ne gledate, ali ih pomno slušate. Ako su vaša deca dovoljno odrasla i znaju da pišu, mogu kreirati putni časopis koji će vam ostati kao lepa porodična uspomena. Mogu pisati o putovanju ili bilo čemu drugom što se dešava u porodici ili o čemu razmišljaju.

Ako idete u posetu rođacima, pričajte o članovima porodice koje ćete posetiti. A možda je savršeno vreme da pričate priče o svom detinjstvu. Maloj deci je neverovatno da zamisle su i njihovi roditelji nekada bili deca.

Iznenadite decu

foto izvor

Kupite deci neke poslastice koje obožavaju ili igračke koje će ih obradovati, upakujte ih i stavite u posebne kese, koje ćete staviti pored kesa sa drugim stvarima pa se igrajte igre toplo – hladno. Gledajte da igračke koje ćete im kupiti, budu prikladne za igru u automobilu, to će ih posebno iznenaditi i držati ih mirne još neko vreme. Ukoliko su vam deca mala, grafomotoričke table će im biti posebo zanimljive i držati im pažnju veoma dugo. MonsterStory ima odličan izbor ovih igračaka koje su handmade, a sa njima se možete dogovoriti kakvu tablu želite i po kojoj ceni.

Elektronika

foto izvor

Ako idete na dug put, možda snimite na iPad-u ili laptopu omljene filmove vaše dece, jer će im to držati pažnju dodatno vreme, a vi ćete u miru nastaviti vožnju dalje. Igrice na telefonu mogu biti dodatna zanimacija, ali sa ograničenim vremenskim intervalom koji ćete prethodno dogovoriti.

foto izvor

Nadam se da će ideje i saveti koje sam danas sa vama podelila ulepšati putovanja vama i vašoj deci, jer neće još dugo proći kada će oni sa drugarima ići na letovanja i zimovanja, zato iskoristite ovaj period života da se zbližite sa njima i kreirate zajedno lepa sećanja, kojima ćete svi rado vraćati!

 

Leave a Reply

Required fields are marked*